Welke ontwikkeling ligt op jouw pad dit jaar?

Welkom in 2017

Het nieuwe jaar is nog knisperend en fris, net uit de verpakking. De eerste goede voornemens beginnen misschien al wat weg te zakken en te vervagen als mist door de zon. Sommige blijven wat langer hangen. En heel misschien is persoonlijke ontwikkeling wel een van die goede voornemens. Tenminste als je er de tijd voor kunt vinden…

Horizontaal, verticaal en de piano
Als je dan met je eigen ontwikkeling aan de slag wilt, welke kant ga je dan op? Laat ik je helpen door de keuze een beetje in te perken. Je kunt kiezen uit horizontaal of verticaal. Horizontale ontwikkeling richt zich op het toevoegen van nieuwe kennis, technieken en vaardigheden aan jouw repertoire. Verticale ontwikkeling richt zich op jou en het vergroten van jouw impact. Door blokkades en belemmerende overtuigingen op te ruimen of door in contact te komen met jouw talent en passie.

Zie jezelf als een instrument, bijvoorbeeld een piano. Dit is wat je ter beschikking hebt om jouw muziek te maken. Je voelt je op dit moment echt comfortabel met acht, tien of twaalf van de toetsen. Horizontale ontwikkeling gaat over het leren van nieuwe muziek op deze toetsen of het vergroten van je snelheid. Verticale ontwikkeling gaat over het ontsluiten van alle 88 toetsen van de piano en de mogelijkheden die dat met zich mee brengt. Voel je het verschil? Kun je je een voorstelling maken hoeveel impact je kunt maken als je jezelf als instrument volledig en onbevangen in kunt zetten?

Soms is het “messy” (Engels voor rommelig, niet te verwarren met Messi de voetballer)
Waar horizontale ontwikkeling meestal redelijk netjes verloopt kan verticale ontwikkeling soms wat messy zijn. Je komt jezelf tegen op allerlei manieren, the good, the bad and the ugly. Zelf heb ik op momenten van persoonlijke ontwikkeling wel eens, half grappend, gezegd dat onwetendheid een zegen is. Maar uiteindelijk is het dankbaar werk, je komt dichterbij jouw kern en je werkelijke kracht. Want als instrument ben jij uniek, niemand is jou en dat is je kracht!
Ga je de tijd vinden (lees: vrijmaken) om de piano te verkennen en met je eigen ontwikkeling aan de slag te gaan? En als je dan aan de slag gaat, ga je dan horizontaal of verticaal? Wat het ook wordt, ik wens je succes en plezier op je avontuur!

Ben je er al uit en zoek je een gids om samen met jou op avontuur te gaan of heb je de behoefte om eens van gedachten te wisselen, ik heb tijd voor een kop koffie… Ook voor teamontwikkeling en transitie denk ik graag met je mee.

Hartelijke groet en een mooi en avontuurlijk 2017,

Arjen

video links:

Be you: https://youtu.be/SKFnoP0Nf0Q?list=PL2H4crQUIT5c1Qrqh-ccNogU_DXX8s1Ee

Prioriteiten: https://youtu.be/SqGRnlXplx0?list=PL2H4crQUIT5c1Qrqh-ccNogU_DXX8s1Ee

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *